Sjaak Neefjes: “Uiteindelijk doen we het allemaal voor de patiënt.”


Prof dr. Sjaak Neefjes, hoogleraar Chemische Immunologie LUMC, werd in maart 2019 door de krant geïnterviewd. In dat interview gaf hij aan dat zijn vrouw en hij de erfenis van zijn schoonmoeder, Els Borst, gebruikt om een veelbelovend geneesmiddel tegen kanker naar Nederland te halen. Het gaat om het middel Aclarubicine.

Geen patent

Omdat er op Aclarubicine geen patent meer is te krijgen, moest hij zelf zoeken naar dekking voor de kosten. Hij en zijn vrouw besloten de erfenis daarvoor te gebruiken. Dat zou Els Borst prachtig hebben gevonden. Als minister van VWS heeft zij zich intensief  ingezet voor de belangen van patiënten, ook kankerpatiënten.

Alle reden voor Patiëntenstem.nu om contact te zoeken met Sjaak Neefjes.

Een beter werkend middel

Sjaak wil het medicijn Aclarubicine naar Nederland halen omdat dit bij de behandeling van leukemie naar zijn opvatting beter zal werken dan het nu gebruikte middel. Een actie vanuit het hart. En niet de eenvoudigste. Zijn keuze vergt veel tijd en geld. Anderen helpen hem daarbij, zowel in Nederland als er buiten.

Voor Sjaak wordt het succes en plezier van deze zoektocht voor een belangrijk deel bepaald door goede samenwerking tussen onderzoekers, artsen én patiënten. Want als iedereen weet wat hij doet, waarom en voor wie komt er een dynamisch evenwicht tot stand en houdt dat de motivatie optimaal.

Kennismaken met patiënten

In zijn ideale laboratorium komen onderzoekers daarom patiënten en artsen tegen, zodat kennismaking kan plaatsvinden. Zelf heeft hij ervaren dat door de emotie die dat bij hem heeft opgeroepen hij met extra aandacht werkt. Hij weet dat patiënten en artsen graag zo bijdragen aan onderzoek, hij weet ook dat dit nog maar weinig gebeurt.

Zijn oproep via Patiëntenstem.nu is daarom: onderzoekers, patiënten en artsen ga samenwerken, ga samen zoeken naar oplossingen! Dat betekent voordeel voor iedereen; sneller goede medicijnen voor de patiënt. En dat is precies waar Patiëntenstem.nu ook voor staat: kanker, samen sneller verschil!

Mooi interview

In het interview voel je de bevlogenheid van Sjaak. Wij zijn ervan overtuigd dat mensen als Sjaak het verschil maken en zijn blij dat hij zijn boodschap met ons deelt. Wij, op onze beurt, delen zijn boodschap met overtuiging en roepen anderen op de samenwerking aan te gaan.

Kijk het complete interview:

Heeft u een idee om dit soort samenwerkingen beter en sneller van de grond te krijgen? We horen dat heel graag. Dan gaan wij daar samen mee aan de slag.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *