Een lange weg…


Een lange weg

Hoe gaat het met de erfenis van Els Borst? Of preciezer, hoe gaat het met het doel van Sjaak Neefjes en zijn vrouw om een veelbelovend middel tegen leukemie naar Nederland te halen? In maart 2019 hadden we een interview met Sjaak Neefjes over dit prachtige doel en alles wat daarbij op zijn weg komt. Recent vroegen we Sjaak hoe het staat met de verkrijgbaarheid van Aclarubicine voor Nederlandse leukemie patiënten. We kregen de volgende update die veel zegt over het doorzettingsvermogen van Sjaak en zijn team om een verschil voor leukemie patiënten te willen maken!

Een tijdje geleden hebben we verteld hoe we oude anti-kanker middelen aan het verbeteren waren. En dat mijn vrouw en ik daar de erfenis van mijn schoonmoeder Els Borst voor gebruiken omdat we dat een prachtige herinnering aan haar vinden.

Aclarubicine

Dit anti-kanker middel heet aclarubicine en was ooit in Europa verkrijgbaar. Nu wordt het nog in China en Japan gebruikt voor de behandeling van patiënten met een acute amyloïde leukemie (AML). En daar werkt het heel goed bij. Er is echter geen enkele interesse om aclarubicine weer terug te brengen naar Europa, dus moeten we het zelf maar maken. Dit is moeilijk want er valt geen geld aan te verdienen (geen patent) maar dat maakt patiënten niet uit. Om die reden hebben mijn vrouw en ik de erfenis van Els gebruikt om het hier toch te krijgen. En het is er haast. Het wordt nu gecheckt of alles goed is zodat we aclarubicine dit jaar in een grote HOVON studie kunnen gaan gebruiken bij uitbehandelde AML patiënten! Hiervoor zijn we ook weer geld bij elkaar aan het sprokkelen en we hopen dat KWF deze studie gaat betalen.

Groot team

‘We’ is een groot team waarin mijn afdeling CCB op het LUMC, de apotheek met mn Laurel Schunselaar en Teun van Gelder, het dierenhuis, de oncologie en buiten het LUMC de AvL apotheek, EMA en CCB, de chemie faculteit van Leiden en vele anderen samen werken om dit tot een succes te maken.

Vaste tumoren

Aclarubicine is een variant van het antikanker middel doxorubicine alleen een stuk minder giftig. Onze studies lieten zien dat aclarubicine met name in het bloed blijft en dus goed voor bloed kanker is maar niets zal doen tegen zogenaamde ‘vaste tumoren’. Wij hebben vervolgens chemisch aan doxorubicine gesleuteld om een variant te maken die wel vaste tumoren in gaat. Er is dus een noodzaak voor twee stoffen; eentje voor bloedkankers (die over een paar maanden bij uitbehandelde AML patiënten gebruikt gaat worden) en eentje voor vaste tumoren. We hebben zo’n 3 jaar besteed om uit te zoeken hoe deze stof gemaakt moet worden en dit is nu gelukt (betaald uit een Spinoza prijs die ik gekregen heb). Deze stof wordt nu uitgebreid getest waarna we de klinische batches hiervan gaan maken. We hopen deze stof eind volgend jaar voor de kliniek klaar te krijgen.

Na 7 jaar onderzoek en ontwikkeling lijkt de erfenis van Els Borst ook daadwerkelijk implicaties voor kankerpatiënten te krijgen. We werken er hard aan!

Sjaak Neefjes, afdeling Cell and Chemical Biology, LUMC

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *